PlatOOLab | KAASPLATOOTJE
16105
post-template-default,single,single-post,postid-16105,single-format-standard,cooltimeline-body,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

KAASPLATOOTJE

Korte omschrijving

Op OBS de Ruimte en OBS de Regenboog in Son en Breugel is sinds een tijdje een biologische kaasmakerij te vinden! Nadat ze hierin begeleid zijn door een echte biologische kaasmaker, produceren leerlingen van de bovenbouw hier wekelijks kazen. Ze zorgen zelf voor de inkoop van melk en andere ingrediënten en verkopen de kazen aan belangstellenden, waaronder enkele restaurants in de buurt. De leerlingen houden zich bezig met alle facetten van bedrijfsvoering. Naast de inkoop, verkoop en kaasproductie worden ook relaties met externen onderhouden, pr-activiteiten ontwikkeld enzovoorts. Zo heeft elke school een eigen logo ontworpen is er een facebookpagina gemaakt.

Het onderwijs in de midden- en bovenbouw van de basisschool vindt steeds meer plaats op mentaal niveau: het handelend leren neemt af. Daarnaast zie je dat probleemgedrag toeneemt bij leerlingen die leren op mentaal niveau moeilijk vinden. Zodra deze leerlingen handelend leren op een betekenisvolle manier zie je probleemgedrag weer afnemen en het plezier in leren toenemen. In eerste instantie was de onderliggende gedachte van de kaasmakerij dan ook dat leerlingen die vooral leren door te ‘doen’ de gelegenheid krijgen om te rekenen, lezen, plannen en overleggen binnen een authentieke leeromgeving. Inmiddels sluiten bij het project ook leerlingen aan die onderwijs op mentaal niveau goed kunnen verwerken. Deze leerlingen houden zich bijvoorbeeld bezig met de economische aspecten en bedrijfsmatige kanten van een kaasmakerij. Zo blijkt deze authentieke leeromgeving zich prima te lenen voor het behalen van diverse onderwijsdoelen.

Het is de bedoeling om na een eerste fase van onderzoeken en experimenteren een ‘mobiele kaasmakerij’ op te zetten. Leerlingen van de Ruimte en de Regenboog maken hiervoor een handleiding en een online instructiefilm. Daarbij gaan ze zelf workshops geven op PlatOOscholen die geïnteresseerd zijn in de tijdelijke kaasmakerij.

School: Obs de Ruimte en Obs de Regenboog
Contactgegevens:
Honingbij 1, 5692 VE, Son

Tel. 0499 472867
derk.v.veenendaal@deruimteson.nl
rene@regenboogbreugel.nl

Samengevat

Doel: Leerlingen leren door handelend bezig te zijn in de authentieke leeromgeving van de kaasmakerij. Ze zien elkaars competenties en leren deze in te zetten voor een gezamenlijk doel.

Doelgroep: Leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs

Resultaten: Onderzoekend leren, samenwerking, zelfstandigheid, groeiend zelfvertrouwen, positief zelfbeeld, bedrijfsvoering

Testimonial: ‘Het was écht leuk om naar de boerderij te gaan om melk te kopen!’(Meije, groep 8)

Ontwikkeld door: Derk van Veenendaal en René van den Hove

Start project: Schooljaar 2017-2018.

Door de kazen te maken snap ik de breuken nu ook veel beter

Lotte, groep 8

Geïnteresseerd in dit project?