PlatOOLab | I ❤️ Ukelele
16146
post-template-default,single,single-post,postid-16146,single-format-standard,cooltimeline-body,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

I ❤️ Ukelele

Korte omschrijving

Muziekonderwijs is van belang. UIt onderzoek is gebleken dat het bespelen van een instrument niet alleen leuk is, maar ook bijdraagt aan de motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van het kinderbrein. Het samenspelen verbindt, versterkt sociale vaardigheden en, niet onbelangrijk, muziek draagt bij aan betere schoolprestaties.

Het bovenstaande wordt ook onderschreven door Openbare basisschool De Regenboog in Breugel. Zij hebben echter middels het project ‘I ❤️ Ukelele’ een belangrijk nieuw resultaat toe kunnen voegen: het spelen van een instrument bevordert het competentiegevoel van kinderen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan 21e eeuwse vaardigheden.

Leerlingen vanaf groep 5 leren op De Regenboog met elkaar de ukulele te bespelen. Middels een duidelijke en aansprekende presentatie leren ze niet alleen iets over de geschiedenis van de ukelele maar ook hoe ze het instrument kunnen stemmen en bespelen. Na de presentatie kunnen de leerlingen al drie akkoorden spelen. Vervolgens kunnen ze zich zelfstandig verdiepen middels een tweede presentatie. In deze presentatie leren ze nog meer akkoorden en verschillende manieren van aanslaan. De presentatie is oneindig en nodigt uit tot aanvullen door de kinderen zelf. Muziek onderwijs wordt op deze manier niet alleen leerkracht onafhankelijk, leerlingen krijgen ook de kans zich competent te voelen en hun talenten te ontwikkelen.

School: Obs De Regenboog
Van Gentlaan 4
5694 SG Breugel

Tel.0499 490 328
olga@regenboogbreugel.nl marja@regenboogbreugel.nl

Samengevat

Doel: Leerlingen leren op zelfstandige wijze een muziekinstrument te bespelen, waardoor het gevoel van competentie wordt vergroot. Andere doelen zijn: plezier, eigen talenten ontdekken, creatief denken, musicaliteit vergroten, aan 21ste eeuwse vaardigheden werken.

Doelgroep: Leerlingen van het basisonderwijs

Resultaten: Vergroot competentiegevoel, toegenomen zelfstandigheid, verhoogd creatief en oplossingsgericht denkvermogen

Testimonial: ‘Ik kan mijn lievelingsliedje spelen op de ukelele, en dat heb ik helemaal zelf geleerd!  Leerling groep 6

Ontwikkeld door: Olga Stoffels en Marja van Veenendaal

Start project: Schooljaar 2018-2019.

Ik had niet gedacht dat ik dit zou kunnen

Geïnteresseerd in dit project?