PlatOOLab | Onderwijs aan anderstaligen#hoedan?
16333
post-template-default,single,single-post,postid-16333,single-format-standard,cooltimeline-body,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Onderwijs aan anderstaligen#hoedan?

Korte omschrijving

De wereld verandert snel en de internationalisering neemt in rap tempo toe.  We krijgen op onze scholen steeds meer te maken met anderstalige leerlingen. Dit vraagt iets van ons onderwijs. Daarom organiseerde PlatOOlab, in samenwerking met Leraren Ontwikkel Fonds (LOF) op 2 december 2020 een interactief webinar, waarin het onderwijs aan anderstaligen op een geheel eigen wijze werd besproken. Tijdens dit webinar stond de vraag ‘Onderwijs aan anderstaligen#hoedan?’ centraal. We realiseerden ons dat dit een complex vraagstuk is, waar we als samenleving een weg in moeten zien te vinden.Wanneer we dit vraagstuk echter vanuit één gezichtsveld zouden benaderen, is de kans groot dat we ook met een eenzijdige oplossing zouden komen. Tijdens het webinar kregen de deelnemers daarom de gelegenheid om het vraagstuk te bespreken met experts die, vanuit hun eigen deskundigheid en ervaring, meedachten over dit vraagstuk. Zo gingen de deelnemers in gesprek met een dramadocent, logopedist, nieuwkomer, ICT-deskundigen en de projectleider van ‘samenspel’. Op deze manier ontstonden er verrassende inzichten en handelingsadviezen, die de deelnemers de volgende dag direct in de praktijk konden brengen.

Samengevat

Doelgroep: Leraren uit het PO, VO en MBO

Testimonial: ‘Mijn communicatie met ouders bestond vaak uit geschreven tekst. Soms ergerde ik me eraan dat sommige ouders niet altijd reageerden op mijn berichtgevingen. Door het gesprek met de nieuwkomer tijdens dit webinar realiseerde ik me dat geschreven tekst vaak moeilijk kan zijn, waardoor reageren lastig wordt. Sindsdien neem ik vaker filmpjes op waarin ik mijn boodschap vertel. Wanneer ik dit verstuur naar ouders, krijg ik aanzienlijk meer respons. Dit vergroot de betrokkenheid tussen ouders en school. Een echte eye-opener dus! (leraar PO)

De beste ideeën ontstaan in de mix

leraar PlatOO

Geïnteresseerd in dit project?